Tahkon ja Nilsiän palvelukarttaPALVELUKARTTA     Instagram kuviaFIILIS     I Love Tahko BlogiBLOGI     SuomeksiFI | In englishEN

Juankosken Ruukkialueen kierros kävellen tai bussilla
Juankosken Ruukkialueen kierros kävellen tai bussilla
Juankosken Ruukkialueen kierros kävellen tai bussilla

Juankosken Ruukkialueen kierros kävellen tai bussilla


12.00


alk/hlö

Juankosken teollinen historia alkaa vuodesta 1746 ja idyllinen 1800-luvun ruukki-alue on nykyäänkin keskeinen osa Juankosken taajamaa. Se on yksi Suomen laajimpia ja parhaiten säilyneitä ruukkialueita ja näkemisen arvoinen kokonaisuus.

Nähtävää riittää, kuten 1800-luvun Strömsdalsbrukilta ruukinkartano Patruunanmäellä, Suomessa ainutlaatuiset koulukirkko ja Pikonniemen hiiliuunit sekä työväen asunnot, valimo ja konepaja. Lisäksi 1900-luvun alussa rakennetut vesitorni ja puutarhahuone, seuratalo ja veturitalli sekä torin laidan navetta täydentävät ruukkialuetta.

Ruukkikävelyllä kuullaan Strömsdalsbrukin rautaruukista ja sen muuttumisesta kartonkitehtaaksi ja Juankosken taajamaksi. Kierroksen aikana tutustutaan miljööseen sekä siellä oleviin rakennuksiin ja puistoihin. Opas johdattaa mukaan teollisesta historiasta 1700-luvun puolivälistä nykypäivään, mukana tarinoita patruunoista, ja talonpojista, koulunkäynnistä, herroista ja työläisistä.

Opastukset linja-autossa sisältävät paljolti samaa kuin kävelyllä, mutta laajemman kierroksen aikana ehditään käydä ainutkerataisilla hiiliuuneilla ja nähdä asuntoalueita sekä käydä kirkkojen alueella. Haluttaessa voidaan hetkeksi jalkautua tutustumaan joko hiiliuuneihin, kirkkoihin tai kartanon puistoon.

Alueeseen kuuluvat tuotantorakennusten ja hiiliuunien lisäksi Patruunanmäen kartano, koulukirkko, asuntopytingit ja konttori, entinen kauppa, vanha sähkövoimalaitos ja ruukin hautausmaa. Juankosken tehtaan- ja työväenmuseo Masuuni Brunou on avoinna kesäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin päivittäin maanantaita lukuun ottamatta.

Opastuksiin voidaan liittää kahvit tai ruokailuja, kysy lisää! 

Opastukset toteuttaa Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura ry, joka on perustettu 1990 vaalimaan Juankosken teollista perinnettä, ylläpitämään tehtaan ja työväen museota, Masuuni Brunouta sekä järjestämään alueella kulttuuritapahtumia, joiden kautta samalla esitellään ja tehdään tunnetuksi hyvin säilynyttä ruukkialuetta. Seura on Suomen Kotiseutuliiton jäsen.

Seura vastaa matkailijoiden opastamisesta Juankoskella, vanhalla ruukkialueella ja museossa. Opastuskierroksia tehdään kävellen, mutta opas voi nousta myös kierroksen tilanneiden matkailijoiden bussiin. Kesäisin heinäkuussa on säännölliset torstai-iltapäivien opastetut ruukkikävelyt.

Ryhmät, Ryhmät
VARAUSPYYNTÖ - Juankosken Ruukkialueen kierros kävellen tai bussilla -

a 12.00 alk/hlö


 Haluan myös tarjouksen majoituksesta ryhmälleni

 Hyväksyn ehdot ja olen lukenut tietosuojaselosteen